Maden Teknolojisi Alanı

Maden Teknolojisi Alanı

Maden Teknolojisi Alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygunluk sağlanmaya çalışılmıştır.

Bu alan altında Madencilik Dalı yer almaktadır.

28.11.2012 1479

 

Maden Teknolojisi alanı, ekonomik kalkınmanın temelidir. Alan, ülkemizde ve dünyada hızla ilerlemektedir; alanın getirisi ve katma değeri de ekonominin lokomotifi durumundadır. 
Alanda istihdam imkânları oldukça çeşitlidir. Dünyada ve ülkemizde sektördeki kalifiye eleman sıkıntısı oldukça fazladır. Dolayısıyla iş bulma sıkıntısı yoktur. Alanda çalışanların gelir düzeyleri ülke standartlarının üzerindedir. Ülkemiz, bulunduğu coğrafi bölgede maden teknolojisi alanında lider olmayı hedeflemiştir. Bugün birçok ülkeye ihracat yapmaktadır.
Maden Teknolojisi alanında; Maden Teknolojileri uygulamalarında yer alan meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterlikleri kazanmış, nitelikli kişiler olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Madenciliğin amacı, ekonomiye gerekli doğal hammaddeyi sağlamaktır.

 

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nda başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Ayrıca Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.

Eğitimini tamamlayarak iş hayatında gerekli yeterlilikleri kazanan meslek elemanları, Metal teknolojisi ile ilgili işletmelerde kariyer yapabilirler.

Bu mesleklerdeki elemanlar otomotiv, beyaz eşya ve bilişim teknolojisi ürünlerini imal eden fabrikalarda, tersanelerde, köprü ve baraj işlerinde, kendi atölyelerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında açık veya kapalı ortamlarda çalışabilirler. Bulundukları işletmelerde, çalışanlarla iş birliği ve uyum içerisinde üretim yaparlar. Hareketli ve sabit mekanik sistemler tasarlayarak imal ederler. Çalışma ortamında iş güvenliği kurallarına uygun davranmalıdırlar.